26.04.09, 18:09 | #61 |
Ornitoloji
Dünyada soyu tükenmekte olan ve Türkiye'de yalnızca Birecik'te yaşayan Kelaynaklar Şanlıurfa yöresindeki hayvan türlerinden en ilgincidir. İbidae soyundan olan Kelaynaklar baş ve gerdanları tüysüz olduğundan bu adla anılmaktadır. Birecik'ten başka Fas ve Cezayir'de yaşayan Kelaynaklar kış aylarında Etiyopya ve Madagaskar'a göç ederler ve şubat ortasından başlayarak Birecik'e gelirler. Kayalık yamaçlarda yuva kurar, yumurtlama döneminden sonra temmuz ayı ortalarında geri dönerler. Birecik'te her yıl Kelaynak Festivali düzenlenmektedir ww.uydulife.tv
__________________
|
|
26.04.09, 18:10 | #62 | |||||||||
V.İ.P. ÖZEL ÜYE
Üye Numarası: 743
Üyelik tarihi: 28.03.2009
Yaşım: 61
Mesajlar: 2.555
Konular: 131
Rep Gücü : 21
Rep Puanı : 359
Rep Seviyesi :
Level: 40 [] Paylaşım: 0 / 989 |
Dünden Bugüne Şanlıurfa Belediye Başkanları
Sadık Efendi 1869-1871 Hadar Ağa (Akyüz) 1885-1894 Halil Efendi (Akyüz) 1895-1899 Abdurrahman Muhlis Efendi 1900-1902 Ömer Edip Efendi (Kürkçüoğlu) 1904-1904 Siverekli Ali Fuat Efendi (Bucak) 1905-1906 Neşet Bey (Doğan) 1907-1907 Ömer Edip Kürkçüoğlu 1908-1912 Halil Akyüz 1912-1914 Osman Remzi Kürkçüoğlu 1914-1916 Şıhmüslüm Parmaksız 1916-1917 Mustafa Hacı Kamiloğlu 1917-1923 Reţit Görgün 1923-1926 Ömer Alpan 1926-1929 İbrahim Yorgancıoğlu 1929-1930 Celal Nedim Kürkçüoğlu 1930-1933 Ömer Alay 1933-1946 Fazıl Kürkçüoğlu 1946-1947 Celal Güllüoğlu 1947-1949 Reţit Akyüz 1950-1953 Aziz Özbay 1953-1954 Reţit Rastgeldi 1954-1955 Hacı Tevfik Saraç 1955-1957 Cemil Hacıkamiloğlu 1957-1961 Reşit İpek 1960-1960 Alaaddin Kıral 1961-1962 Nurettin Hazar 1962-1963 Mustafa Kılıç 1963-1973 Kadri Barut 1973-1977 Feridun Yazar 1977-1980 Ziya Çoker 1980-1981 Erdoğan Cebeci 1981-1981 Alaattin Turhan 1981-1984 İ.Halil Çelik 1984-1991 Hüseyin Kılıç 1991-1992 Uğur Esat Akgöl 1992-1994 Ahmet Bahçıvan 1994-2004 Ahmet Fakıbaba 2004- ww.uydulife.tv
__________________
|
|||||||||
26.04.09, 18:10 | #63 | |||||||||
V.İ.P. ÖZEL ÜYE
Üye Numarası: 743
Üyelik tarihi: 28.03.2009
Yaşım: 61
Mesajlar: 2.555
Konular: 131
Rep Gücü : 21
Rep Puanı : 359
Rep Seviyesi :
Level: 40 [] Paylaşım: 0 / 989 |
Şanlıurfa Emniyet Müdürleri
Adnan ÇAKMAK 15.4.1955 - 20.9.1956 Zülfü AĞAR 30.9. 1956 - 03.01.1958 Talip ALBAYRAK 15.01.1959 - 23.6.1960 Yaşar TUĞ 23.12.1962 - 25.4.1965 Ali Rıza BÜLGÜTAY 25.4.1965 - 21.11.1966 Muhittin YÜKSELOĞLU 26.11.1966 - 15.9.1967 Abdullah PEKTAŞ 28.9.1967 - 24.5.1969 Zeki TULUN 25.5.1969 - 15.10.1970 Ahmet KARAKURT 16.10.1970 - 27.8.1973 Hüseyin KEMİKSİZ 28.8.1973 - 20.8.1976 Kenan KOÇ 23.6.1976 - 10.12.1977 Hikmet MİMAROĞLU 20.3.1978 - 23.12.1979 Abdullah SELVİ 23.12.1979 - 15.7.1980 Edip BULUT 16.7.1980 - 08.8.1983 Cemalettin ERTEM 21.8.1983 - 22.9.1985 Necdet YILMAZ 22.9.1985 - 10.11.1989 Fahrettin SÖKMENER 10.11.1989 - 20.10.1990 Mehmet CEBE 22.10.1990 - 24.01.1997 M.Salih TUZCU 03.02.1997 - 03.11.1999 Orhan OKUR 03.11.1999 - 26.7.2000 Sedat HASAY 07.8.2000 - 23.12.2001 Kutlay ÇELİK 24.12.2001 - ................. ww.uydulife.tv
__________________
|
|||||||||
26.04.09, 18:10 | #64 | |||||||||
V.İ.P. ÖZEL ÜYE
Üye Numarası: 743
Üyelik tarihi: 28.03.2009
Yaşım: 61
Mesajlar: 2.555
Konular: 131
Rep Gücü : 21
Rep Puanı : 359
Rep Seviyesi :
Level: 40 [] Paylaşım: 0 / 989 |
Şanlıurfa Yemek Geleneği
Uygarlığın Doğduğu Şehir: Şanlıurfa Halk Kültürü Şanlıurfa Yemek GeleneğiUrfalılar asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir. Yöre yemeklerinin lezzetleri yanında, besin değerleri de çok yüksektir. Yemek yapma becerisinin yanında yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşmak geleneği bütün Anadolu insanına mahsus bir özelliktir. Ancak Urfalıların misafir sevme özelliğinin, hiçbir öğün misafirsiz yemeğe oturmayan Hz. İbrahim (A.S.)’dan geldiği söylenmektedir. “Halil İbrahim Sofrası” herkesçe bilinen bir deyimdir. Urfalılar bugün de misafir ağırlamak ve onlara çeşitli yemekler ikram etmekten büyük zevk duymaktadırlar. Toplu yemek yemenin verdiği hazzı tatmış bu insanlar, yaptıkları her türlü toplantıyı başta “Çiğköfte” olmak üzere zengin yemek çeşitleriyle süslemişlerdir. Urfa’da yemek yer sofrasında yenir. Sofrada “Besmele” ile önce büyükler yemeğe başlar, küçükler onları takip eder. Oburluk hiçbir zaman benimsenmeyen bir davranıştır. Yemek yeme sırasında konuşulmaz, kaşık sesi duyulmaz. Sofrada misafirin ulaşamadığı yemekler misafire ikram edilir, ısrarda bulunulur. Ev sahibi sofraya oturmaz, hizmet eder, misafir çok ısrar ederse sofraya oturur. Erkek misafirler ayrı, kadın misafirler ayrı sofralarda otururlar ve böylece herkesin daha rahat etmesi sağlanmış olur. Yemeğin sonunda “sofra duası” okunarak kalkılır. ww.uydulife.tv
__________________
|
|||||||||
26.04.09, 18:11 | #65 | |||||||||
V.İ.P. ÖZEL ÜYE
Üye Numarası: 743
Üyelik tarihi: 28.03.2009
Yaşım: 61
Mesajlar: 2.555
Konular: 131
Rep Gücü : 21
Rep Puanı : 359
Rep Seviyesi :
Level: 40 [] Paylaşım: 0 / 989 |
Yemekli Toplantılar
1. Sıra Gecesi Yemeği Çeşitli yaşlarda veya mesleklerdeki arkadaş gruplarının sonbahar ve kış gecelerinde haftada bir arkadaşın evinde sıra ile yaptıkları toplantılara Şanlıurfa’da “sıra gecesi”, “sıra gezme” denir. Sıra kendisine gelen kişi gecenin bütün masraflarını karşılayarak misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalışır. Müzik ya da sohbetle geçen bu toplantıların baş yemeği çiğköftedir. Urfa mutfağında çiğköfte baş köşeyi tutar ve çiğköftesiz bir sofra düşünülemez 2. Aspap (Esvap) Yemeği Damada elbise giydirilirken düğüne katılan misafirlere ikram edilen yemektir. Pilavın yanında mevsimine göre doğrama, keme boranısı, kuru fasulye, kaburga gibi yemeklerden biri verilir ww.uydulife.tv
__________________
|
|||||||||
26.04.09, 18:11 | #66 | |||||||||
V.İ.P. ÖZEL ÜYE
Üye Numarası: 743
Üyelik tarihi: 28.03.2009
Yaşım: 61
Mesajlar: 2.555
Konular: 131
Rep Gücü : 21
Rep Puanı : 359
Rep Seviyesi :
Level: 40 [] Paylaşım: 0 / 989 |
3. Süpha Yemeği
Süpha, düğünlerde verilen yemeklerin genel adıdır. En az 300-400 kişi için hazırlanan süpha yemeğinin amacı akrabaları ağırlamanın yanında muhtaç ve düşkün kimselerin de karınlarını doyurmaktır. Süphada yemek olarak, kuzu içi kaburga, üzlemeli pilav; tatlı olarak da zerde verilir. Süpha yemeği sabahtan başlayıp ikindi sonuna kadar devam eder. Süpha verilen evin kapısı bu süre içerisinde açık tutularak tanıdık, tanımadık herkesin gelip yemek yemesi sağlanır, komşulara yemek dağıtılır Taziye Yemeği Üç gün süreyle oturulan taziye evinde ölen kişinin ailesine yakınları ve dostları tarafından verilen yemeğe taziye yemeği denir. Kebap türleri, lahmacun ve kadayıftan oluşan bu yemekten fakirlere de dağıtılır ww.uydulife.tv
__________________
|
|||||||||
26.04.09, 18:12 | #67 | |||||||||
V.İ.P. ÖZEL ÜYE
Üye Numarası: 743
Üyelik tarihi: 28.03.2009
Yaşım: 61
Mesajlar: 2.555
Konular: 131
Rep Gücü : 21
Rep Puanı : 359
Rep Seviyesi :
Level: 40 [] Paylaşım: 0 / 989 |
5. Hac Yemeği
Hac’dan dönen kişinin kendisini ziyarete gelenlere üç gün süreyle verdiği yemektir. Genellikle üzlemeli pilav ve zerdeden oluşur. Bu yemek, sünnet düğünlerinde de verilir. ww.uydulife.tv
__________________
|
|||||||||
26.04.09, 18:12 | #68 | |||||||||
V.İ.P. ÖZEL ÜYE
Üye Numarası: 743
Üyelik tarihi: 28.03.2009
Yaşım: 61
Mesajlar: 2.555
Konular: 131
Rep Gücü : 21
Rep Puanı : 359
Rep Seviyesi :
Level: 40 [] Paylaşım: 0 / 989 |
6. Sahaniye
Sahaniye, sıra gezmesi gibi arkadaş grupları arasında sürdürülen bir gelenektir. Sahaniye yapılacağı zaman arkadaşlar birbirlerine “Şu günün gecesinde sahaniyemiz vardır, haberin olsun” der. Belirlenen gecede herkes o gün evinde pişen yemeklerden bir iki sahan (tabak) toplanılan eve getirir. Herkesin getirdiği değişik yemekler ortaya konularak yenilir, sohbet edilir. Maksat, dostlukları kuvvetlendirip hoşça vakit geçirmektir. Urfa Mutfağı Çorbalar: Ayran şorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı şorba. Yemekler: Çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, sac kavurması, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has (marul) dolması, mimbar, acır bastırması, soğan tavası, ağzı açık, ağzı yumuk, pendirli ekmek, elma aşı, masluka, lebeni, boranı. ww.uydulife.tv
__________________
|
|||||||||
26.04.09, 18:13 | #69 | |||||||||
V.İ.P. ÖZEL ÜYE
Üye Numarası: 743
Üyelik tarihi: 28.03.2009
Yaşım: 61
Mesajlar: 2.555
Konular: 131
Rep Gücü : 21
Rep Puanı : 359
Rep Seviyesi :
Level: 40 [] Paylaşım: 0 / 989 |
Pilavlar: Kuzu içi, duvaklı pilav, üzlemeli pilav, meyhâne pilavı, firikli pilav, ciğerli bulgur pilavı, baklalı bulgur pilavı, mığrıbi pilav
Köfteler: Basma köftesi, aya köftesi, lıklıkı köfte, dolmalı köfte, köfteli erik, tiritli köfte, yuvarlak, kıyma, yumurtalı köfte, mercimekli köfte, firenkil köfte, yağlı köfte, etli köfte (çiğköfte ww.uydulife.tv
__________________
|
|||||||||
26.04.09, 18:14 | #70 | |||||||||
V.İ.P. ÖZEL ÜYE
Üye Numarası: 743
Üyelik tarihi: 28.03.2009
Yaşım: 61
Mesajlar: 2.555
Konular: 131
Rep Gücü : 21
Rep Puanı : 359
Rep Seviyesi :
Level: 40 [] Paylaşım: 0 / 989 |
Kebaplar: Kıyma kebabı, patatesli kebap, haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tepsi kebabı, kemeli tas kebabı, balcanlı kebap, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı, frenkli (domatesli) kebap, ciğer kebabı.
Salata ve Cacıklar: Kemeli cacık, bostana, zeytun bostanası, koruk salatası, pencer cacığı. ww.uydulife.tv
__________________
|
|||||||||
Bookmarks |
Konuyu Toplam 11 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 11 Misafir) | |
|
|