..:: BİLGİ VADİSİ ::.. BİLGİ VADİSİ RSS   TWİTTER   BİLGİ VADİSİ FORUM FACE GRUBU  

Anasayfa Kimler Çevrimiçi Bugünkü Mesajlar Forumları Okundu Kabul Et
Geri git   ..:: BİLGİ VADİSİ ::.. > HABER BÖLÜMÜ > HABERLER > Sağlık Haberleri
Google

   

 
Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Sebzeleri taze tutmak için 5 öneri
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
355

Yeni Konu aç Cevapla
 
Seçenekler Stil
Eski 29.11.09, 21:06   #1
LUTFİ 1
 
LUTFİ 1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
 
Üye Numarası: 994
Üyelik tarihi: 23.08.2009
Nereden: EFELERİN DİYARI
Yaşım: 57
Mesajlar: 1.999
Konular: 491
Rep Bilgisi
Rep Gücü : 24
Rep Puanı : 746
Rep Seviyesi : LUTFİ 1 is a splendid one to beholdLUTFİ 1 is a splendid one to beholdLUTFİ 1 is a splendid one to beholdLUTFİ 1 is a splendid one to beholdLUTFİ 1 is a splendid one to beholdLUTFİ 1 is a splendid one to beholdLUTFİ 1 is a splendid one to behold
Aktivite
Level: 36 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Paylaşım: 0 / 899
Güç: 666 / 40278
Tecrübe: 96%

İletişim
yeni2 Sebzeleri taze tutmak için 5 öneri

Taze sebze ve meyvelerin nasıl saklanması gerektiğini bilmemek birçok gıdanın çöpe atılmasına sebep oluyor. Tabi paramızın da...

2002'de yapılan bir araştırmaya göre, Amerika'da yaşayan her aile, bir yıl içinde yaklaşık 213 kg gıdayı çöpe atıyor.
1. Dondurmak: Taze sebzeleri dondurarak tadından, şeklinden ya da besin değerlerinden bir şey kaybetmeden uzun süre saklayabilirsiniz.
Sebzeleri dondurucuya taze olarak demet demet koymamalısınız. Öncelikle, besin değerlerini ve lezzetini koruması için onları sarartmalısınız. Sebzeleri sarartmak için, yarım kilogram sebze için yaklaşık 4 litre su kaynatın. Telden sepet kullanarak, sebzeleri birkaç dakika sıcak suya batırın. Sonra, bir tepsiye tek kat olarak serip, suları süzülüp kurutmadan önce bir dakika buzlu suda tutun. Tepsiyi dondurucuya koyun ve sebzeleri dondurun. Plastik bir poşete bağlayın ya da hava geçirmez bir kaba koyun. Pişireceğiniz zaman ise her zamanki pişirme süresinin yarısı kadar pişirin. Dondurucuda uzun süre taze kalan sebzeler arasında kuşkonmaz, brokoli, biberler, ıspanak, taze mısır ve helvacı kabağı bulunuyor. Salatalık ya da marul gibi sebzeler fazla su içerdiğinden dondurucuya koymak uygun değil.
2. Yeraltına saklayın: Patates, soğan, helvacı kabağı ve sarımsak gibi sebzeleri buzdolabında saklayamazsınız. Bunun yerine, bu sebzeleri mutfak dolapları ve kiler gibi serin, kuru ve karanlık yerlerde saklayın. Patates karanlık bölgeyi sever, ışığa maruz kalırsa yeşillenecektir. Kök sebzeler uygun şekilde saklandığında aylarca taze kalır. Sebzelerinizi kilere koyarsanız, fare gibi kemirici hayvanların içine giremeyeceğinden emin olun.
3. Buzdolabınızı tanıyın: Sebzeler soğuğu sever. Sebzeleri buzdolabına koymak onları komaya sokmaya benzer. Çünkü sebzeler, yaşayan ve nefes alan organizmalardır. Soğuk hava bu nefes alma sürecini yavaşlatır, daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Birçok buzdolabı gıdaları taze tutup, dondurmamak için 2-3 derece arasında ayarlanmıştır. Sebzeler soğuğu sever, ancak kutup soğuğu değil! Bu nedenle sebzeleri dolabınızın arka duvarından uzak tutun. Sebze ve meyve çekmecesi en güvenli yerdir.
Sebzeleri buzdolabına koymadan önce, kalın bir plastik poşete sıkıca bağlamak, onları boğarak öldürmek gibidir. Sebzelerin taze kalması için biraz havaya ihtiyacı var. Bu nedenle, poşette birkaç delik açabilir ya da hava giren bir çantada saklayabilirsiniz. Mantarlar plastik poşette daha hızlı çürüyeceği için, mantarları kese kâğıdında saklamalıyız. Sebzeleri temizlerseniz ya da kabuklarını soyarsanız çürüme sürecini hızlandırırsınız. Çünkü bu hareketler sebzelerin içinde hücresel değişime neden olur. Aşırı rutubet sebzelerinizi ıslatır, bu nedenle kullanana kadar yıkamadan ve bütün olarak saklayın. Yıkarsanız da güzelce kurulayın.
4. Etilene dikkat edin: Toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam eden meyve, sebze ve çiçekler etilen gazı açığa çıkarıyor. Etilen gazı, olgunlaşma, yaşlanma ve çürümeyi hızlandırıyor. Bu nedenle, aldığınız tüm ürünleri birlikte dolaba koyarsanız, hassas sebzelerin ölümüne sebep olursunuz. Bazı etilen üreten meyveler: Kayısı, muz, nektarin, kavun, armut, domates ve erik. Buna karşılık etilen gazına karşı hassas olan bazı sebzeler ise şöyle: Kuşkonmaz, brokoli, havuç, salatalık, lahana, taze fasulye, marul, biber ve kabak.
5. Akıllı alışveriş: Sebzelerinizi çürümeden taze tutmanın en kolay yolu, akşam yemeğinde kullanmadan en fazla birkaç gün önce satın almaktır. Alışverişe pazar günü öğleden sonra çıkarsanız, haftanın sonuna kadar aldığınız ürünler bozulur. En taze sebzeleri aldığınızdan emin olun ve kullanmadan sadece birkaç gün önce gidip alışveriş yapın. Fazla sebze aldığınızda, alışverişinizde, eve getirirken ve yerken stratejik olmalısınız. En iyisi sebzeleri alıp eve getirdikten hemen sonra, onları uygun şekillerde saklamak. Haftalık menü planladığınızda öncelikle çabuk bozulabilen gıdaları pişirin. Hızlı bozulan sebzeler içinde kuşkonmaz, brokoli, mısır ve mantar yer alıyor. Havuç, soğan ve pancar daha uzun süre dayanabiliyor. Salatalık, biber, ıspanak ve kabak gibi sebzeler de çok uzun süre bekleyen gıdalar arasındadır.
ww.uydulife.tv
__________________
PROGRAMLAR VE KONULAR ALINTIDIR ve TANITIM AMAÇLIDIR..
LUTFİ 1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç Cevapla

Bookmarks


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz Aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz Aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz Aktif değildir dir.

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Dizayn ve Kurulum : Makinist
Forum SEO by Zoints

E-Marine Education | Vbulletin | Tosfed |
www.bilgivadisi.biz   www.bilgivadisi.biz