17.04.13, 05:55 | #1 |
Bilgi çöplüğü yeni iş çıkardı!
Sosyal medyada milyarlarca kişi tarafından paylaşan veriler, interneti bilgi çöplüğüne çevirdi. Bu verileri değerlendirecek yazılım şirketleri, köşeyi dönecek. Her geçen gün bir içerik çöplüğüne dönüşen bilişim sektörü, dev yazılım şirketleri için yeni bir iş kapısı oldu. Yakın zamanda ‘Büyük veri’ adı verilen yeni bir alan yazılımcılara yen bir ekmek kapısı olacak. Dev kurumsal şirketlerin, organize olmayan ve büyük bir hızda büyümeye devam eden ‘fazlalık’ bilgisine verilen isim, Büyük Veri... Yani, sizin sosyal medyaya girmiş olduğunuz her bilgi, dijital doğalgaz faturanız, gibi pek çok şey büyük verinin bir parçası. YÜZDE 90’I İKİ YILDA OLUŞTU İngilizcesi Big Data olan Büyük veri, aslında hızla artan veri trafiğinden ortaya çıkmış bir fikir. Eskiden buna bilgi çöplüğü deniyordu. Ancak dünyada oluşmuş tüm bilgiye, veriye baktığınız zaman, yüzde 90’ın son 2 yıl içinde oluştuğunu görüyoruz. Bundan sonraki her 18 ayda bir, bunun iki katına çıkması bekleniyor. Kurumsal tarafta, en önemli trendlerden bir tanesi de, etrafta dolaşan ‘Büyük Veri’, şirketler için faydalı hale getirilecek. Örneğin IBM, bunun için dev bir altyapı hazırlığında. İş zekası “Business Intelligence” denilen bu alanda SAP, SAS gibi küresel yazılım firmalarının da yatırımlar yaptığı biliniyor. ÇÖPLÜK DEĞERLENECEK Arena Bilgisayar Genel Müdürü Tarık Tüzünsü, “Sosyal medya ile beraber veri trafiğinde bir patlama oldu. Veriler, benim özel zevklerim, hangi takımı tuttuğum v.b. birçok konuyu içeriyor. Normalde bunlara bilgi çöplüğü deniyordu. Ama artık, benim tuttuğum takımla ilgili bir şirket bir analiz yapıp bana ulaşabiliyor” diyor. Büyük veri nasıl işlenecek Kurumsal bir şirketin ihtiyaç duyduğu bilgileri, yazılım şirketleri depoluyor. Şirketler stratejik karar verileceği zaman, yıllarca sürekli olarak depoladığı bu bilgileri kullanıyor. Yazılım firmaları, bu bilgileri analiz eden, data mining’i yapan bir takım yazılımlar geliştiriyor. Buna da İş Zekası çözümleri deniyor. veteknoloji ww.uydulife.tv
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|