![]() |
Hayat Bir Çocuğa Nasıl Anlatılmalı
> > >
> > > > HAYAT BİR ÇOCUĞA NASIL ANLATILMALI? > > > > > > > > (Aylin Kotil, Cumhuriyet Gazetesi- 23 Mayıs 2004) > > > > > > > > Arkadaşımın kızı bir yaşına gelmişti, 'Sen > > > > eğitimcisin, neler öğretmem gerekiyor, bazen kendimi > > > > çok çaresiz hissediyorum' dedi. Sorusu kolaydı ama > > > > yanıtı zordu, akıl vermesi basitti ama uygulaması > > > > karmaşıktı, anlatmaya başladım: > > > > > > > > Annelik uzun zaman alan ve günün yirmi dört saati > > > > devam eden adı 'insan yetiştirmek' olan bir iş. Bir > > > > kere bilmelisin ki, zaman alacak. Neye zaman > > > > harcarsan onun karşılığını alırsın. İşine zaman > > > > harcarsan işinden, eşine zaman harcarsan eşinden, > > > > çocuğuna zaman ayırırsan da ondan karşılığını > > > > alırsın. Yapabiliyorsan gözyaşlarını tutmamasını > > > > öğret, acı çekmeden olgunlaşamayacağı nı... > > > > Kıskanmamayı öğret ona, arkadaşının başarısından > > > > mutlu olmayı, birlikte sevinçleri paylaşmayı, > > > > içinden 'neden ben değil de o?' demeden... > > > > > > > > Kazanmaktan mutluluk duyup içine sindirmeyi, ama > > > > aynı zamanda kaybetmeyi öğrenmesini. Çünkü bir adım > > > > sonrasında görünüşte galip olanları gösterecek hayat > > > > ona. Her şeyin bir sonu olduğunu öğret. Sahip olduğu > > > > bütün değerlerin bir gün keyif vermeyebileceğ ini, > > > > kazanılan ve harcananın bir sonu olduğunu, gidilen > > > > yerlerin zamanla bıkkınlık verebileceğini, her şeyi > > > > tüketebileceğini, tüketemeyeceği tek şeyin bilgi > > > > olduğunu öğret. Kitaplardan keyif almasını, ders > > > > çalışmak istemiyorsa zorlanmamasını, ama okumayı > > > > sevmesini öğret ona. Elbet er ya da geç alacaksın > > > > biliyorum, ama mümkün olduğunca geç al ona > > > > bilgisayarı. Ona kendisi ile kalacağı sakin zamanlar > > > > ver, sıkılmayı öğret ona, sıkılıp ta kendini > > > > yönlendirmeyi bulmasını. > > > > > > > > Doğaya götür onu, hayvanlardan korkmaması > > > > gerektiğini öğret. Arıların bizi sokmasından çok, > > > > nasıl bal yaptığını anlat. Doğanın kendi içindeki > > > > gizemini bulmasına yardımcı ol, yağmurdan sonraki > > > > toprak kokusundan keyif almasını sağla. Soğuk kış > > > > gecesinde ateş yakmayı öğret, belki büyüdüğünde bir > > > > gece sevgilisine ateş yakar ve belki binlerce > > > > yıldızın altında birbirlerine sarılırlar, bunu > > > > öğretmemiş diğer sevgililerin aksine... > > > > > > > > Şartlar çok zor olsa da yalan söylememesi > > > > gerektiğini öğret ona. Kazandığı elli milyonun > > > > piyangodan çıkan beş yüz milyardan çok daha keyifli > > > > olduğunu öğret. Alın terine saygıyı öğret ona. > > > > > > > > Aşk acısı çekmenin hiç âşık olmamaktan daha güzel > > > > bir duygu olduğunu öğret. Kendi doğruları üzerinden > > > > kimsenin onu yargılamasına izin vermemesi > > > > gerektiğini öğret, başkalarını da kendi doğruları > > > > üzerinden yargılamamayı. .. Bunun başkalarını > > > > dinlememek olduğunu değil, söylenenleri kendi > > > > eleğinden geçirmesi gerektiğini öğret. Kendi > > > > fikirlerine inanmanın güzelliklerini anlat. > > > > > > > > Hayatı sorgulamayı öğret ona... Bilginin en büyük > > > > güç olduğunu öğret. Yapabilirse bunu en büyük fiyata > > > > satmasını, ama kalbini ve ruhunu kendisine saklaması > > > > gerektiğini öğret. Haklı olduğu konuda sonuna kadar > > > > diretmesini öğret ve haklıyken dik durmasını. > > > > > > > > Günün birinde yaptıkları değil yapmadıkları için > > > > pişmanlık duyabileceğini öğret. Basit yaşaması > > > > gerektiğini öğret ona, çay içmekten keyif almayı... > > > > 'İstemiyorum', 'hayır' demeyi öğret ona, istediğinde > > > > ise 'istiyorum' demeyi, Sevdiğinde ise 'seni > > > > seviyorum' diyebilmeyi öğret ona. Bir kot pantolon > > > > ve tişörtle üniversiteyi bitirmeyi öğret ona. Temiz > > > > kokmasını... > > > > > > > > Sorgusuz sevmeyi... El yazısı ile notlar yazmayı... > > > > Lafı dolandırmamayı... Sevdiklerinin hiçbir zaman > > > > çantada keklik olmadığını, dostluğa yatırım yapması > > > > gerektiğini, kıymetini bilmeyenlerden uzaklaşmasını > > > > öğret ona. Müziği sevmesini, sporla barışık > > > > yaşamasını, İşlerin hiçbir zaman bitmediğini söyle > > > > ona, en yoğun zamanda bile kendine vakit ayırması > > > > gerektiğini öğret... Ama en çok da kendini > > > > sevmesini öğret... Kendini sevmezse kimsenin onu > > > > sevmeyeceğini... Kendine çiçek almazsa kimseden > > > > çiçek beklememesi gerektiğini... Kendine özenli > > > > yemekler yapıp sofralar kurmazsa kimsenin onun için > > > > yemek hazırlamayacağını... > > > > > > > > Hayatta her şeyden çok kendisinin önemli olduğunu > > > > öğret ona... |
çok güzel bilgiler
|
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 00:02 . |